Skriv ut
Alaborgsleden passar dig som gillar platt och snabb men varierad stigcykling i intressanta landskap. Ett fåtal kluriga tekniska partier gör leden röd, men cyklingen är mestadels enkel.
Tips till dig som vill ha mer cykling; avsluta med en tur upp på Kvarntorpshögen som både bjuder på mjölksyra, konstutställning och fantastisk utsikt och ta ett åk på downhill-leden Blådåre på vägen ner.
Skylt:
1 Skidföreningens stuga
Leden startar vid den stora parkeringen vid Skidföreningens stuga. Här är öppet för omklädning och dusch. Vid startplatsen finns också teknikbana och Bergslagen Cyclings enda downhillanläggning.
Ta leden västerut och in på en liten stig. Följ skyltarna. När du passerar järnvägen, ta det försiktigt och håll utkik för tåg och sedan bilar. Du följer Nordsjöns norra strand längs asfaltsvägen i några hundra meter.
2 Nordsjön och Söderhavet
Sjön söder om dig är ett stort alunskifferbrott. Namnet Nordsjön och Söderhavet kommer ur folkmun, det vattenfyllda dagbrottet på Närkeslätten tycktes stort som ett hav. Senare delades havet genom att vägen byggdes och då hamnade ett ”hav” norrut och ett söderut.
Håll utkik efter skyltar in vänster.
3 Lugnet
Du passerar sedan den lilla gården ”Lugnet” som är en arbetarbostad från kalkstensbrytningens tid. Stanna gärna till för att läsa de små informationstavlorna vid Lugnet och kalkugnarna. Ute på udden finns en fin äppellund.
Fortsätt längs brottet och över vägen.
4 Kalkugnarna
Dessa ruiner är gamla kalkugnar. Kalkstensbrytningen och alunskifferbrytningen skedde på helt olika tidsepoker i nämnd ordning. På Kalkstensbrytningens tid användes visserligen alunskiffern för att elda med i kalkugnarna.
Fortsätt parallellt med vägen in på en liten stig som bjuder på några tekniska utmaningar, ett par spänger och några trixiga små backar.
5 Hällkistans naturreservat
En av Närkes få hällkistor, som är en 3500 år gammal grav. Även här finns informationsskylt.
6 Stenarbetsmuseet
Stenhanteringen i Hällabrottet har haft en stor betydelse för byggarbeten i hela Mellansverige ända sedan medeltiden. Och lite häftigt är det att mer än hälften av den skulpturala fasadstenen i Stockholms innerstad kommer från just Hällabrottet! Detta museum visar den lokala stenhanteringens historia, med en marmorsamling och ett unikt marmorgolv, samt en unik samling gipsmodeller i full skala som bild- och ornamentshuggarna hade som förlagor. Företaget Yxhults stenhuggeri startade 1820 och bedrev sin verksamhet i 160 år.
7 Yxhults huvudkontor
1980 lades stenhuggeriet ned medan företaget, Yxhult AB produktion av lättbetong och mexisten levde vidare och hade stora framgångar under en tid. Med tiden blev efterfrågan låg och företaget lade ner 2004.
Kvar finns finns huvudkontoret, en magnifik byggnad och en väl bevarad tidskapsel i både arkitektur och inredning.
Den konstnärliga utsmyckningen i byggnaden består av ett unikt golv i marmormosaik som föreställer urtidshavet. Det består av 34 olika marmorsorter från olika länder och är lagt av företagets skickligaste stenhuggare, men en hantverkskunskap som nästan inte finns i dag. Om du går till baksidan av huset går det att kika in genom de stora glasfönsterna där du även kan se det fantastiskt vackra golvet!
8 Hästhagsbadet
Missa inte att ta ett dopp i det här gamla kalkbrottet.
9 Fortums avfallsanläggning
Ett miljöföretag som tar hand om farligt avfall och förorenade markområden, men även verksamhetsavfall och hushållsavfall. Huvudkontoret i Sverige och en behandlingsanläggningen finns här i Kvarntorp. Vid anläggningen finns förutom högtemperaturförbränning även behandlingar som indunstning, behandling av förorenade jordar, våtkemisk behandling, kvicksilverstabilisering samt deponi för farligt avfall. Jord kan efter tvättning eller biologisk behandling återanvändas.
10 Serpentindammarna
Unikt serpentindammsområde. Det finns bara två sådana här anläggningar i Europa, en i Tyskland och en här hos oss. Här renas vattnet som innehåller bl.a. urlakat uran från Kvarntorpshögen. Uranet tas om hand av Fortums stora miljö- och återvinningsanläggning i närheten. Du passerar även en anslagstavla som beskriver området med serpentindammarna och reningen detaljerat.
Du har dammarna på din vänstra sida när du följer skyltningen tillbaka till startplatsen.
11 Kvarntorpshögen
Om Kumla
Kvarntorpsområdet har en unik känsla. Hela landskapet är tydligt märkt av mänsklig aktivitet. Du passerar stenbrott som har blivit sjöar, kalkugnsruiner och moderna miljöanläggningar. Lederna startar vid den konstgjorda kullen Kvarntorpshögen och erbjuder varierad men flack terräng.
Cykeluthyrning
- Experitur erbjuder uthyrning och utkörning av Fatbikes, MTB och el-MTB.