Skriv ut
Känns historiens vingslag i de imponerande ruinerna efter nunneklostret Riseberga och besök den medeltida kyrkan i Kräcklinge längs den här turen i de böljande, bördiga trakterna runt Fjugesta.
Oavsett du är historieintresserad eller helt enkelt bara vill ha en härligt lantlig cykelupplevelse, är turen runt Riseberga en utmärkt halvdagstur som passar stora som små.
Tänk på att packa matsäck då det inte finns några serveringar längs vägen.
1 Startplats: Fjugesta
Fjugesta växte fram som stationsort på Svartåbanan som trafikerade orten i nästan hundra år. Nära intill stationen låg Klaessons möblers snickeri som har möblerat både riksdagshuset, rosenbad och en stor del av sveriges ambassader ute i världen. Idag är det centralorten i en av de snabbast växande kommunerna i landet.
Leden startar vid torget i Fjugesta och går gamla Örebrovägen mot Sannakroa. Följ asfaltsvägen i några kilometer tills leden svänger höger mot Kräcklinge.
2 Kräcklinge kyrka
En medeltida vallfartskyrka vars tidigaste delar är från 1100-1200-tal och vars krucifix ansågs välgörande vid blotta åsynen. Läs mer om Kräcklinge hos Svenska Kyrkan.
Grusvägar för dig vidare mot Hackvads Via där leden övergår till asfaltsväg. Åkrar och djurhagar kantar vägen och snart kan du ta ett stopp vid Riseberga.
3 Riseberga klosterruin
Den mäktige jarlen Birger Brosa skänkte under slutet av 1100-talet gården Riseberga till några nunnor. Detta blev grunden till Riseberga kloster. I Riseberga kloster kunde många av de omkringboende få jobb. Arbetare och hantverkare anlitades till klosterbygget och hjälp behövdes i jordbruket och trädgårdarna. Traktens bönder fick också möjlighet att sälja sina produkter till klostret. Cistercienserna var kunniga inom många områden och spred sina kunskaper i bygden. De kunde bland annat ge råd om byggnadskonst, jordbruk och trädgårdsskötsel. Nunnorna var dessutom bokligt bildade och duktiga på sjukvård. I mitten av 1500-talet tog klosterlivet ett abrupt slut, då klostret träffades av blixten. Branden som följde ödelade klostret och en 350-årig klostertradition dog ut i Riseberga.
I anslutning till ruinen finns Riseberga Bönhus. Detta uppfördes 1855 av Olof Gabriel Hedengren och är numera det näst äldsta bönhuset i Sverige.
4 Riseberga amfiteater
Ett stenkast från Riseberga klosterruin finns även en stor amfiteater uppförd 1937, med plats för 1216 sittande åskådare.
När du är sett allt i Riseberga vänder du tillbaka från klostret mot Hackvads Via. Sväng höger mot Edsberg. Vid nästa T-kors svänger du höger igen. Nu är du strax tillbaka i Fjugesta.
Om Lekeberg
I Lekeberg möts de södra Kilsbergen och Närkesslätten i ett vackert landskap där bergsmansbyar och hyttor ligger sida vid sida om lantbruk och Svartåns vindlande dalgång. Under många århundranden dominerades trakten av det mäktiga cistercienserklostret Riseberga. Från Fjugesta utgår flera fina rundor som tar dig till unika platser på lågtrafikerade vägar. Missa inte att mumsa gårdstillverkad glass bland de 12 000 hönorna på Berga gård, ta ett dopp i Lanna Badgruva eller passera bondgården Jannelund som då och då dukar upp till matfest signerad Sveriges Ekokock 2020.