Cykla Matresan 2021

Upplev Matresan 2021 på cykel

Över 100 mathantverkare håller öppet helgen 4-5:e september. Vi har plockat ihop tio gourmet-turer för dig som vill upptäcka matlänet Örebro län på ett lite roligare sätt.

Fåsjörundan

Upplev smakerna runt Norabygden med flera ostmakare och kaféer. Ät gott i gemytliga Kvarteret Bryggeriet och på Åkerby Herrgård. Rundan är fyra mil på mestadels mindre asfaltsvägar och passar perfekt för en dagsutflykt på cykel i den goda matens tecken.

Standardcykel
Fåsjörundan ▸

Grythytteturen

Varva sjön Sörälgen med besök i gourmetbyn Grythyttan och oväntade kulturella upplevelser i stålstaden Hällefors. Fina grusvägar och avslappnande skogsmiljöer varvas med utsikter över flera av Bergslagens vidsträckta sjöar.

Standardcykel
Grythytteturen ▸

Vätternrullarn

Skippa varvet runt sjön och lägg fokus på gofika istället för saltgurka och lättöl. Området norr om vättern med Tiveden, Askersund och Svartåbygden är perfekt för en kuperad landsvägsrunda på drygt halva sträckan som de andra galningarna trampar denna helg.

Landsvägscykel
Vätternrullarn ▸

Sydnärkesvängen

Den här turen bjuder på välsmakande odlingslandskap från start till mål med ett flertal härliga stopp på vägen, från glassen på Berga gård till delikatesserna på Bärsta. Landskapet i Lekeberg är någonting ganska speciellt och de små grusvägarna mellan drumlinerna i Hackvadstrakten får du bara inte missa. Landsbygden när den är som vackrast!

Standardcykel
Sydnärkesvängen ▸

Bredsjörundan

Upplev två av Bergslagens allra bästa kaféer på denna runda som kombinerar små fina grusvägar med besök i de vackra kulturbygderna Hjulsjö och Bredsjö. Bor gör du på Sikfors Herrgård vid Sörälgens norra strand.

Standardcykel Grusracer
Bredsjörundan ▸

Gourmetrally

Starta i kuperade trakter runt Nittälvens naturreservat och ta dig via flera bergsmansbyar förbi trästaden Nora och den lilla bergsmansbyn Pershyttan över Kilsbergen ner till Örebro. Anslut med tåg till Ställberg eller Örebro. Bor gör du bekvämt halvvägs i Nyhyttan.

Grusracer Mountainbike
Gourmetrally ▸

Cajsas Cityslinga

Cajsas cityslinga är 10 kilometer och tar dig genom Örebros centrala delar, från slottet och citypulsen till kullerstenskvarter och natursköna rastplatser. Wadköpings kafé och restaurangutbud erbjuder lokala godsaker i bästa Cajsa Warg-anda, medan Naturens Hus rofyllda läge gör matupplevelsen till något alldeles extra.

Standardcykel
Cajsas Cityslinga ▸

Bönor och bruk

Cykelslingan Bönor och bruk är 17 kilometer och tar dig längs den slingrande Svartån och genom Karlslunds vackra herrgårdsmiljö. Vid det gamla bruket Lindbacka vänder slingan. Här finns handrostat kvalitetskaffe, lokalproducerad kombucha och mycket mer i kaféet FIKA och det helgöppna Lindbacka sommarkafé. Toppa turen med ett dopp i något av friluftsbadet Hästhagen längs vägen!

Standardcykel
Bönor och bruk ▸

Bok och bestick

Cykelslingan Bok och bestick är 47 kilometer och följer till att börja med samma led som Bönor och bruk. Den fortsätter dock sedan ut på Närkeslätten och nosar på Kilsbergen. Slingan passerar två mysiga matställen – Tant Grön och Lanna bokkafé - planera in en fika på det ena och lunch på det andra, så har du energi för en hel dags cykelutflykt!

Standardcykel
Bok och bestick ▸

Smultronslingan

Smultronslingan är 48 kilometer och perfekt för dig som gillar att cykla längs böljande fält och genom mysiga byar. I början av cykelturen passerar du även Svampen, där du kan fika på 58 meters höjd! Smultronsligan fortsätter sedan norrut ut på landsbygden och passerar Långensjöarna, där även bed & breakfast och kaféet Solliden ligger. Där slingan vänder söderut finns det mysiga kaféet Smultrongården.

Standardcykel
Smultronslingan ▸